Powered By Blogger

sâmbătă, 30 iunie 2012

Autoexaminarea sânilor pentru depistarea precoce a cancerului mamar

 Pentru ca am trecut printr-o astfel de problema de sanatate-din care am scapat cu bine- , m-am hotarat sa scriu despre autoexaminarea sanilor si importanta acestui lucru pentru sanatatea femeii si pentru depistarea precoce a cancerului mamar, cel care omoara o femeie la 14 minute in lume.

Date generale despre cancerul de san:

- Cancerul de san este cea mai des intalnita forma de cancer la femei (in afara cancerului de pielE);
- Cancerul de san este principala cauza a decesului in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 40 si 55 de ani;
- In anul 2000, 6.500 de femei au fost diagnosticate cu cancer de san in Romania;
- La fiecare 3 minute o femeie este diagnosticata cu cancer de san in lume;
- La fiecare 14 minute o femeie moare din cauza acestei boli;
- 77% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san au peste 50 de ani;
- In America de Nord si Europa de Vest, incidenta cancerului de san este de 6 pana la 10 ori mai mare decat in Japonia, Asia si Africa;
- Din toate grupele de varsta, femeile albe sunt mai predispuse la cancerul de san decat cele afro-americane;
- In anii '40, doar 72% din femeile diagnosticate cu cancer de san au supravietuit 5 ani. Astazi, rata de supravietuire de 5 ani a crescut la 97%.
- Anual, in Romania peste 6000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la san, dintre care majoritatea sunt depistate in faza avansata, cand optiunile terapeutice sunt minime - Cancerul de san este in Romania boala oncologica cu cele mai multe victime in randul femeilor.
-Cancerul de san este perfect vindecabil daca este descoperit si tratat din timp.

Cancerul de san este una dintre cele mai des intalnite forme de cancer la femei, situat de obiciei pe locul doi, dupa cancerul de piele. Tinand cont de speranta actuala de viata, s-a determinat ca aproximativ una din noua femei va suferi de cancer de san.
Cauza si tratamentul acestei maladii nu au fost inca identificate, insa, daca este descoperit intr-o faza timpurie a evolutiei, poate fi tratat cu rezultate foarte bune prin chirurgie conservativa a sanului, urmata de radioterapie. Acest tratament al cancerului diagnosticat timpuriu, asigura o rata de supravietuire la cinci ani de 97%.

Pentru cresterea sanselor de depistare precoce a cancerului de sân este recomandabil ca orice femeie sa se deprinda sa efectueze o autoexaminare a sânilor in fiecare luna.
Instructiuni pentru auto-examinarea sânilor (AES) Prin examinarea regulata a sânilor femeia poate observa mult mai usor orice modificari care apar. Perioada cea mai buna pentru AES este dupa o saptamâna de la terminarea ciclului, întrucât atunci sânii nu sunt sensibili sau infiltrati. Daca aveti ciclu neregulat este bine sa efectuati AES în aceeasi zi a fiecarei luni. Si femeile însarcinate, care alapteaza sau care au implanturi mamare trebuie sa efectueze AES.

Tehnica auto-examinarea sânilor

  • Culcati-va pe spate. Asezati o perna sub umarul drept si plasati bratul drept sub cap.

    auto-examinarea sânilor
  • Folosind pulpele celor trei degete mijlocii de la mâna stânga palpati sânul drept, încercând sa depistati prezenta unor eventuali noduli.
  • Palpati cu blândete, dar suficient de ferm pentru a va obisnui cu senzatia normala a sânilor dvs. Prezenta unei benzi mai ferme de-a lungul curburii inferioare a fiecarui sân este normala. Daca nu sunteti sigura cât de ferm trebuie sa apasati, consultati-va cu medicul.
  • Palpati sânii de jur împrejur, dupa un model circular, în sus si în jos sau dupa dispunerea spitelor de roata. Obisnuiti-va sa aplicati de fiecare data aceeasi metoda si sa verificati toata suprafata sânilor. De asemenea, retineti de la o luna la alta constatarile facute.
  • Repetati examenul descris si pentru sânul stâng, folosind degetele mâinii drepte. (Mutati perna sub umarul stâng).

    examen lunar al sânilor
  • Repetati examinarea ambilor sâni stând în picioare, tinând bratul de partea sânului examinat în spatele capului. Examinarea în picioare face mai usoara depistarea modificarilor din regiunile superioare si exterioare ale sânilor (axile). Aici îsi au sediul cca. jumatate din cancerele mamare.
  • Este foarte probabil sa preferati efectuarea examinarii stând în picioare a sânilor în timpul dusului. Unele modificari ale glandei mamare pot fi depistate mai usor când pielea este umeda si alunecoasa datorita sapunului.
  • Pentru mai multa siguranta, puteti verifica prezenta unor eventuali noduli, denivelari ale pielii, modificari ale areolei, rosetei, umflaturilor, stând în fata oglinzii imediat ce ati terminat AES, în fiecare luna. Pentru ca modificarile sa fie mai usor sesizabile, contractati muschii pieptului.

    autoexamen sani
  • Daca depistati vreo modificare, solicitati imediat sfatul medicului.

Semnale de alarma pe care sa le urmariti în cursul AES:

  • Aspect roz sau rosu, persistent, al sânului
  • Noduli, formatiuni palpabile sau vizibile.
  • Modificari ale areolei mamare: secretii, descuamari, modificari de pozitie, etc.
  • Modificari ale pielii: denivelari, aspect de coaja de portocala, roseata, umflaturi, ulceratii, etc.
Important: ORICARE dintre modificarile de mai sus ale sânilor necesita consult medical imediat.
Aici este un filmulet despre examinarea sanilor:
http://www.corpul-uman.com/2010/11/examinarea-sanilor-video-corpul-uman.html 

miercuri, 20 iunie 2012

Bratari Kabbalah

De curand mi-am descoperit o noua pasiune si anume aceea de a confectiona bijuterii. Deocamdata am inceput cu bratarele, unele speciale Bratarile Kaballah care au o semnificatie aparte. Atunci cand crezi cu putere intr-o dorinta ea o sa se implineasca cu siguranta. Trebuie doar sa crezi in ea si sa lasi Universul sa lucreze pentru tine. Eu iti ofer un loc unde sa-ti pui dorinta si sa ii dai astfel spatiu sa se implineasca - o bratara magica! Bratara din ata rosie isi are originea in Kabbalah, fiind purtata ca un talisman impotriva ghinionului adus de "evil eye" (invidia, gelozia si resentimentele celor din jur). Ea se leaga sau se poarta de obicei pe mana stanga, aceasta fiind partea (palma) care primeste, partea prin care energia intra in corp. Culoarea rosie nu este aleasa intamplator, se spune ca rosul simbolizeaza pericolul, iar o bratara in aceasta nuanta ne protejeaza impotriva gandurilor negative care sunt indreptate catre noi si ne aduce noroc. Foarte populara a devenit acum cativa ani cand Madonna, proaspata membra Kabbalah, si-a facut aparitia cu o astfel de bratara. Trend-ul a luat amploarea cand multe alte vedete au inceput sa o poarte. In legendele chinezesti se spune ca sufletul tau pereche, dar si toti oamenii importanti pe care o sa-i intalnesti in viata ta, sunt legati de tine cu un fir rosu invizibil. Modul in care se realizeaza o astfel de bratara are 3 simboluri foarte importante: culoarea rosie, innodatul atei si forma circular. O alta legenda spune ca poti sa iti pui o dorinta atunci cand legi bratara la mana. Bratara nu trebuie scoasa niciodata (dormi cu ea, te speli cu ea), decat in momentul cand aceasta se rupe, moment in care dorinta ta s-a implinit. Am ales sa confectionez si eu astfel de bratari in mod clasic cu nod pentru a le purta noroc celor ce o poarta. Charmurile sunt din argint tibetan si pot fi diferite, in functie de preferinte.
Daca va intereseaza puteti vizita si site-ul de Facebook: https://www.facebook.com/pages/Bijoux-for-you/473041349376862.
 

sâmbătă, 9 iunie 2012

Romanian Music Awards 2012

     Am vizionat aseara, pentru prima oara, Romanian Music Awards ce s-a desfasurat la Craiova in Piata Mihai Viteazul. A fost un show total, surprinzator. Trupe ca 3 Sud Est, L.A. si N&D s-au reunit si au cantat melodiile ce ne incantau prin anii 2000, melodii ce mi-au trezit amintiri :)
    In rest, printre preferatii mei s-au numarat Alex Velea ,care care o noua super melodie de vara, si Connecte-R. De altfel au fost si premiati.
    Castigatorii acestei editii sunt:
BEST WEBSITE : Smiley
BEST DANCE: Deepside Deejays
Premiul Special Radio 21: Radio Killer
BEST FEMALE: Alexandra Stan
BEST DJ: Nick Kamarera
BEST NEW ACT: Alex Mica
BEST MALE: C.R.B.L.
BEST SONG: Laurentiu Duţă feat. Andreea Bănică - Shining Heart
LIFETIME AWARD: Laurentiu Duţă
BEST POP: Alex Velea
BEST PRODUCER: Smiley & Echipa Hahaha Production
BEST ROCK: Vunk feat. Antonia - Pleacă
BEST ALBUM: Guess Who
BEST VIDEO: LukeOne & deMoga feat. Liviu Teodorescu - "Electronic Symphony"
BEST LIVE: Voltaj
BEST PERFORMANCE: Connect-R
Border Breaker: Inna
   Iata ca si Romania are muzica de calitate si poate face show-uri de asemenea amploare! Keep going!