Powered By Blogger

miercuri, 11 iulie 2012

Paella cu pui si fructe de mare

 M-am gandit ca astazi sa va incant papilele cu o reteta de paella, dupa care eu sunt innebunita.Paella este un preparat de origine spaniola tipic coastei Valenciene, de aceea de multe ori gasim direct numele de Paella Valenciana. Paella este foarte apreciata de turistii care au ajuns in Spania, iar o paella facuta corect nu este decat o incantare.La prima vedere iti poate parea o oala mare cu orez, un pic altfel decat cel italian, mai consitent decat cel indian si mai rafinat decat pilaful sarbesc. Are aceleasi ingrediente: orez, carne si legume, dar secretul sta in felul in care acestea se combina si ordinea in care sunt puse la paellera (tigaia de paella).  Primele care ajung pe foc sunt legumele, calite in ulei de masline cat sa se inmoaie, dar niciodata sa se arda. Aromele deja amestecate prin calire sunt inobilate apoi de supa de pui sau vin alb sec in unele regiuni. Abia acum se pune orezul cu bob lung si amestec de sofran care se lasa sa fiarba incet, iar spre final la foc iute, astfel incat la baza vasului sa se formeze acea crusta crocanta. Carnurile, prajite sau fierte separat, se adauga abia la final pentru a le lasa gustul intact.

Timp de preparare 1 h, complexitate medie
Ingrediente:

  • un piept pui
  • 300 g cocktail fructe de mare
  • 3 rosii
  • 1 ardei gras
  • 2 catei usturoi
  • 200 g mazare
  • 200g fasole galbena
  • 100 g porumb dulce
  • o cana si jumatate orez lung
  • o lingurita sofran
  • o lingurita boia dulce
  • jumatate de lingurita boia iute
  • sare, piper dupa gust
  • 2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:

Se pune o oala cu apa si sare la fiert; dupa ce a dat apa in clocot se pune pieptul de pui si se lasa pana se fierbe.
Se scoate apoi si se pune in aceiasi apa cocktail-ul de fructe de mare si se lasa sa mai dea  2 clocote. Dupa ce s-a racit pieptul de pui se taie cuburi.
Intr-o tigaie mai adanca pentru ca se umfla orezul, se pun: uleiul, rosiile decojite taiate cubulete si ardeii taiati tot cubulete.
Se lasa la calit pana ce scade tot sucul de la rosii, se pune pieptul de pui cuburi, mazarea si fasolea si usturoiul si se mai caleste putin; se adauga apoi cana de orez, se lasa un minut si se pun 6 cani din apa in care am fiert fructele de mare si pieptul, strecurata in prealabil si se lasa la foc mic sa se umfle orezul.
Cand orezul este aproape gata se pune sofranul cat sa dea culoare si se pun fructele de mare. Se mai lasa putin si este gata.
Se serveste alaturi de un vin alb sec racit!
Ole!!!
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu