Denumite de specialisti Silva Hispanic si recunoscute de publicul larg
cu apelativul folosit si de noi, chia isi trag numele dintr-un termen al
limbajului Nahuatl, care inseamna uleios. Uleiul semintelor este
recunoscut pentru concentratia ridicata de Omega-3. 64% din componenta
alimentului consta in acest acid gras polinesaturat.
Ne-am putea opri aici cu enumerarea beneficiilor acestor seminte asupra
organismului, avand in vedere cat de bun este Omega-3, insa ele sunt
atat de multe incat trebuie sa stii de ce ar trebui sa le consumi:
- Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
- Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
- Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
- Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
- Contin de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala. Sunt o sursa complexa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
- Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
- Contin mai multa omega 3 si 6 decat semintele de in si nu se rancezesc.
- Pe langa toate acestea sunt o sursa excelenta de energie, in special pentru atleti iar o cantitate mica ofera satietate.
- Ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus si taie pofta de mancare.
- Ajuta corpul sa isi sustina si sa isi reconstruiasca muschii in timpul exercitiului fizic, in timpul sarcinii dar si dupa nastere, dearece ajuta la regenerarea membranei.
- Cresc lactatia si sunt o sursa compacta de nutrienti pentru copii de orice varsta.
- Nu au gust si absorb apa foarte usor, transformandu-se in mai putin de 10 minute intr-o budinca densa.
- Sunt usor de digerat si imediat dupa ingerare sunt transportate si folosite de catre celule corpului nostru.
- Pe langa toate acestea, erau folosite de indieni si misionari pentru bandajarea ranilor pentru grabirea vindecarii si pentru evitarea infectiei. Le foloseau pentru a indeparta infectiile din ochi si pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a doua seminte in ochi.
1. Slabesti fara sa te infometezi
Visul oricarei persoane aflate la dieta poate deveni realitate. Micile
seminte pot fi pregatite astfel incat sa aiba gust de orice, iar textura
si compozitia iti vor tine de foame atunci cand vrei sa scapi de
kilogramele in plus. In momentul in care intra in contact cu apa,
semintele de chia se transforma intr-un soi de gel care creste in marime
si greutate, total lipsit de calorii, care harneste organismul fara
sa-l ingrase.
2. Echilibrezi cantitatea de zahar din sange
Orice persoana are nevoie de energie, iar mentinerea unui cantitati
echilibrate de zahar in sange este extrem de importanta din acest punct
de vedere. Atat forma gelatinoasa, cat si combinatia inedita de fibre
solubile si insolubile din semintele de chia au rolul de a intarzia
procesarea zaharului din organism, oferindu-ti energia de care ai
nevoie.
3. Previi diverticulita
Diverticulita este o afectiune uneori dureroasa, care se dezvolta
atunci cand diverticulul ce se formeaza in peretele colonului se
inflameaza sau se infecteaza. Mancarea procesata din zilele noastre nu
face decat sa dauneze sanatatii, iar semintele de chia vor combate
efectele negative, hidratand colonul si favorizand digestia.
4. Prepari alimente fara grasimi
Daca iti place sa prepari tot felul de alimente la cuptor, dar urasti
untul, margarina sau uleiul de floarea soarelui, gelul din semintele de
chia este ideal pentru retete, dar si pentru sanatate. Mancarea va fi la
fel de bine pregatita, isi va pastra gustul, dar nu vei mai fi nevoit
sa folosesti atat de mult ulei.
5. Iti stapanesti pofta de mancare
Deficienta de minerale si vitamine creeaza o pofta de mancare pe care
nu o vei mai resimti, de vreme ce asimilarea semintelor de chia aduce cu
ea toti nutrientii de care are nevoie organismul tau.
Cum poti pregati semintele de chia?
- Amesteca o lingurita de seminte de chia cu un sfert de cana de apa. Vei obtine un mix care seamana cu oul, pe care il vei putea adauga in compozitia prajiturilor.
- Adauga semintele de chia in iaurt.
- Amesteca-le cu faina, lapte si oua pentru a pregati clatite.
- Adauga-le pe post de dressing la salate sau la shake-uri.
- Le poti pune si in compozitia chiftelutelor pentru a le oferi textura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu